Köpa pilbåge

Att tänka på innan du skaffar en ny eller bättre utrustning.

Sidan är under uppdatering, mer information skall läggas till.

Nybörjare

När du handlar för första gången så är det viktigt att du inte får fel grejor och inte för dyra. Börja med att ta reda på din draglängd och vilken styrka du klarar av.

Styrka:

Alla bågar har en styrka, det vill säga hur tungt det är att dra upp bågen. Bågars styrka mäts i pound, vilket är ungefär ett halvt kilo (0,45 kg). Bågen man lånar första gången man skjuter brukar oftast ha en styrka på mellan 16 och 26 pound. När man sedan köper en egen båge är det bra att inte gå upp för mycket i styrka gentemot vad som kändes bekvämt tidigare. Fördelen med en tyngre båge är att den inte blir lika känslig när man skjuter men det är samtidigt svårare att göra likadant hela tiden. Som nybörjare är det bra att börja med en lite svagare båge, så att man kan lära sig hur man ska göra och hitta en bekväm skjutstil utan att det är väldigt tungt för musklerna.

En bra måttstock är att man klarar av att stå med uppdragen båge i 20 sekunder och sen kan skjuta skottet på tavlan med kontroll.

Längd:

Alla människor är olika långa, och därför finns det även bågar av olika längd. För en kort person eller ett barn passar det bättre med en kortare båge, och för längre skyttar är det bättre med en längre båge. Alla pilbågar har en optimal draglängd, vilket är när man får ut så mycket kraft av bågen som möjligt utan att riskera att den går sönder. Den optimala draglängden är proportionell till bågens längd, korta bågar har en kortare optimal draglängd och långa bågar har en längre optimal draglängd.

En pilbåges längd mäts i tum. 1″ är 2,54 cm.

För barebow, recurve och långbåge kan dessa längder vara en vägledning:

För små barn kan det vara bra med en 62″ eller 64″ båge. De får ut mer kraft i den och den är inte lika stor och jobbig att hålla i.

För skyttar 150 – 160 cm långa kan det vara bra med en 64″, 66″ eller 68″ tum lång båge.

För skyttar som är 175 cm eller längre kan en 68″, 70″ eller 72″ båge passa.

Vilken längd på båge som är bäst för en själv beror på längden på ens armar, kroppsbyggnad och draglängd, så det är inte säkert att ovanstående exempel stämmer in perfekt på dig.

Om du köper delar separat så tänk på att både stock och lemmar finns i olika längder.

Det är viktigt att man inte skjuter med en alldeles för kort båge, då det finns en risk att den går av, vilket kan orsaka skador på dig och de i närheten.

Ta hjälp av någon på klubben att hitta vilken typ av båge som passar dig bäst.

Pilar:

Vilka pilar man har till sin båge är också väldigt viktigt. Om ens pilar inte passar till bågen och ens skjutstil så kommer det inte gå bra hur duktig man än är. Pilar kan vara gjorda av olika material och har olika styvhet och längd.

Material:
Det är huvudsakligen tre typer av material pilar är gjorda av: kolfiber, aluminium och trä.
Träpilar används i princip bara av långbågs- och instiktivskyttar, där det ibland är ett krav enligt tävlingsreglerna eller matchar stilen. Träpilar är ofta inte är helt raka och de blir påverkade av regn.
Kolfiberpilar är tunna och lätta och påverkas inte så mycket av vinden och är ofta bra att använda utomhus på längre avstånd, speciellt om man inte har en så stark båge.
Aluminiumpilar är tyngre och tjockare än kolfiberpilar och påverkas mer av vind. Aluminiumpilar används inte lika ofta utomhus då de inte når fram till lika långa avstånd. Fördelen med aluminiumpilar då de är tjockare är att man kan få mer poäng eftersom att de har en större träffyta.

Barebow-, recurve- och compoundskyttar brukar använda antingen kolfiber eller aluminiumpilar.

Många skyttar väljer att använda aluminiumpilar under inomhussäsongen och byter sedan till kolfiberpilar när de går ut och skjuter på längre avstånd.

Om man inte vill behöva byta pilar för att komma fram på de längre avstånden utomhus rekommenderar jag att använda kolfiberpilar hela året. Det fungerar alldeles utmärkt och man slipper ställa om sin båge för att passa de nya pilarna varje säsong.

Styvhet:
Precis som att alla bågar är olika starka så är pilar olika styva för att passa till bågarna. En pils styvhet är hur mjuk eller hård den är att böja. För att ens pilar ska gå bra och rakt är det viktigt att de är lagom styva till hur mycket styrka man får ut av bågen. Får man inte ut så mycket kraft ur sin båge så passar det bättre med mjukare pilar, medan om man får ut en stor kraft ur bågen är det bättre med styvare (hårdare) pilar.

Längd:
Beroende på hur lång draglängd man har så behöver man olika långa pilar. Man måste ha tillräckligt långa pilar så att man inte drar pilen av pilhyllan, för det kan orsaka skador. Har man däremot för långa pilar får man sämre precision.

Ta hjälp av någon på klubben att hitta hurdana pilar som passar dig bäst, eller fråga affären där du köper utrustningen så bör de kunna hjälpa dig.

Hur mycket tänker jag spendera?

Ja, du måste veta hur mycket du är beredd att lägga ner på din favorit hobby. Om man inte vill lägga ner en hög summa på bågskyttet är det rekommenderat att köpa utrustning begagnat. Det finns väldigt mycket att hitta till salu i gott skick och till väldigt bra pris. Här följer några exempel på vad du kan få för en bestämd summa.

1000:-  Ja det blir inte mycket men har du tur kan du hitta en begagnad klubb båge (trä delbar) med tab, koger och några pilar.

ca: 2000:-  Nu kan du köpa en ny klubb båge med tillbehör. Denna utrustning är inte det bästa men duger första året och sen är den lätt att avyttra för att kunna gå upp ett steg

2500 till 3000:- För denna summa kan man efter lite sökande hitta en fullt fungerande delbar båge i metall. Även om det kanske inte är den bästa bågen så är den fullt duglig under de första åren av ens bågskyttekarriär.

4000:- Nu kan du köpa en delbar båge i metall typ WinWin

Om du du är intresserad av att köpa en begagnad båge så finns det en väldigt bra Facebooksida som heter ”Bågskyttematerial köp och sälj” där skyttar lägger upp annonser på utrustning de säljer, eller skriver vad de letar efter. Man kan få mycket tips och råd på vad olika skyttar rekommenderar.

Fråga gärna någon i klubben om råd så kommer de gärna hjälpa dig med vad du ska köpa för utrustning.

Byta upp sig

Tänker du byta upp dig så kan du satsa på att sälja din gamla båge privat. Om du inte genast behöver pengarna kan det vara roligt att behålla sin gamla utrustning, att låna ut till någon vän, syskon eller ditt barn om de vill prova på bågskytte.

Om du vill sälja din gamla utrustning så finns det en väldigt bra Facebooksida som heter ”Bågskyttematerial köp och sälj” där man kan lägga upp vad man säljer för andra skyttar att se.

Barebow-, recurve- och compoundbågar har ett flertal olika utbytbara delar som man kan uppgradera. Ofta brukar man först byta sin båges lemmar. Det är stor skillnad på bra och dåliga lemmar. Det kan vara bra att satsa på vridstyvhet och stabilitet. Detta ger oftast lite lägre pilhastighet men hellre långsamt i mitten än snabbt utanför. Ofta kan det vara svårt att i början känna och uppleva någon förbättring när man byter materiel, men tänk på att all ny utrustning kräver injustering och trimning samt att du måste bli vän med ditt nya materiel. Man kallar det för att man måste ”skjuta in” sin båge.

Tänk långsiktigt när du byter upp dig. Ett par nya lemmar till din billiga första-båge kanske inte kostar så mycket, men när du märker att handtagssektionen inte uppfyller dina krav ett halvår senare så kanske du kunde ha lagt pengarna på en helt ny båge istället. Be om hjälp av någon rutinerad klubbmedlem så att du får grejor som inte är sneda och vinda eller skadade.